Mediteren kan je leren

Deze blog post schrijf ik deze keer bewust in het Nederlands omdat ik mijn diepgaande ervaringen en inzichten op vlak van spiritualiteit zo beter kan verwoorden. Spiritualiteit en meditatie zijn voor velen al moeilijk vatbaar en dus vermijd ik om dit in het Engels te verwoorden. Ik wil uiteraard later wel een Engelse versie schrijven als daar vraag naar is.

Waar ik in mijn vorige blog post over mijn bewustwording van mijn “primal wound” en gerelateerde relationele uitdagingen heb geschreven, wil ik in deze post graag toelichten hoe meditatie en spiritualiteit ons kunnen helpen in onze persoonlijke groei.

Spiritualiteit en meditatie

Spiritualiteit betekent voor mij het besef dat je als mens een deel van een universum bent en dat je jezelf ook in verbinding stelt met die hogere werkelijkheid. Het is niet hetzelfde als godsdienst of godendom zoals het Christendom, Islam, Hindoeïsme, enzoverder…

Ik ben namelijk diepchristelijk opgevoed in mijn jeugdjaren en moest elk weekend wel eens naar de kerk, maar vanaf mijn studentenjaren werd ik atheïst. Ik geloofde niet echt in opperwezens die het heelal zouden geschapen hebben. Ik hield me altijd sterk dat ik enkel in mezelf geloofde – wat toen ook mijn levensmotto werd.

Dat heeft me zeker geholpen in vroegere fases van mijn leven. Tot het moment dat ik te kampen kreeg met pijnlijke en moeilijke periodes in mijn leven. Toen besefte ik dat “niet-geloven” je niet helpt om uitdagingen te overwinnen. Ik ben mij vervolgens beginnen te verdiepen in spiritualiteit en probeer steeds meer connectie te maken met de hogere realiteit in onze wereld, maar ook vooral met mezelf.

Meditatie helpt om in verbinding te staan met jezelf, om terug te aarden, om naar je lichaam en geest te luisteren, …

Mijn spiritueel ontwaken

Mijn eerste spirituele ontdekking begon in feite al voordat moeilijke periodes in mijn leven zich aandiende. Ik ben er ook van overtuigd dat spiritualiteit al langer in mij aanwezig was – doorgegeven via mijn DNA, mijn Indische roots (deel van mijn “Authentic Self”).

Gepassioneerd door martial arts, beoefende ik  verdedigingssporten zoals Karate, Ninjutsu en Krav Maga. Wat mij in de oosterse vechtkunststijlen aantrok, was de ontwikkeling van innerlijke energie – de Ki of Chi genoemd. Maar ik ontdekte de innerlijke energie pas echt toen ik Tai Chi en Qi Gong ging beoefenen. De eerste openbaring beleefde ik toen ik in Zaventem een Tai Chi les ging volgen.
Als hippe dertiger kwam ik terecht in een Tai Chi groep met oudere dames. Wat zou ik hier kunnen leren dacht ik bij mezelf 😦  Totdat de lerares mij de boomhouding liet aannemen en mij vroeg te concentreren op de energiestroming die zou onstaan tussen mijn handen en in mijn buik…
De sensaties die ik toen in mezelf begon te voelen, hebben mijn rationele visie op het leven veranderd. Er is meer in het leven dan we zelf kunnen begrijpen…

Geboeid door het voor mij nieuwe concept van innerlijke energie, vervolledigde ik de opleidingen Reiki Master en Shiatsu wellness practitioner. Mijn loopbaan en incidenten in mijn leven hebben er spijtig genoeg toe geleid dat ik mijn Reiki- en Shiatsukennis even achter mij gelaten heb (ook al heb ik nog wel regelmatig Reiki- en Shiatsumassages aan mijn dochtertje en anderen in mijn directe omgeving gegeven). Pas eind vorig jaar werd mijn interesse in meditatie en spiritualiteit terug gewekt.

Als gevolg van pijnlijke scheidingen, ging ik op zoek naar mijn oorsprong en bezocht ik mijn weeshuis in Mumbai. Tijdens en vooral na die ontdekkingsreis in december 2019, voelde ik steeds de drang om te mediteren en werd ik ook telkens door de natuur aangetrokken. Uiteraard leenden de prachtige tempels in India zich daar uitstekend toe.

Meditatie in Mumbai (December 2019)

Persoonlijke ervaringen in meditatie

Hieronder deel ik heel beknopt mijn ervaringen in meditatie. Ik wil het eenvoudig houden voor iedereen – als er vragen zijn, mag je me daarvoor altijd contacteren. Daarnaast zijn er een heleboel boeken, video’s, websites over meditatie beschikbaar via boekhandel of internet.

Hoe doe je dat eigenlijk mediteren?

Ontdek je plekje 🙂 Zoek een rustige, stille plek op. Zet je smartphone op mute. Als je iets gepland hebt om na de meditatie te doen, stel dan een timer in zodat je gedurende de meditatie niet moet piekeren over de tijd. Het plekje kan een vaste plaats in jouw huis, tuin of in de natuur zijn. Je kan ook van meditatieplekjes veranderen, maar in het begin helpt een vaste plaats om te focussen en discipline in meditatie op te bouwen (ik startte zo bijvoorbeeld met elke zondag een sessie in een boedhistische tempel in mijn buurt).

Je kan aangepaste muziek voorzien (bvb Reiki, Tai Chi, transcendente meditatie muziek, …) en voor plekjes binnenshuis zelfs geurstokjes (incense sticks). Lichten dempen en kaarsjes aan maken de sfeer ook af. Als je in de natuur mediteert kan je natuurlijk enkel muziek toevoegen met een headset. Geurstokjes en kaarsen kunnen dan gevaarlijk zijn.

Welke houding: lotushouding, benen gekruist in zithouding, gewoon op een boomstam of stoel zitten kan ook. Als je pijnlijke gewrichten hebt, kan je jouw zithouding best aanpassen. Forceer jezelf dus niet om in een perfecte lotushouding te gaan zitten 🙂

Vervolgens, sluit jouw ogen en adem enkele keren diep in en uit.

Ademhaling: pas de buikademhaling toe (de meeste ademen ter hoogte van hun borstkas, terwijl dit eerder in de buik moet gevoeld worden). Bij het inademen, voel je dat jouw middenrif naar boven gaat en dat jouw buik zich vult met lucht en zich dus bol zet (denk hierbij aan de dikke buik van de lachende boeddha :-). Bij het uitademen, druk je jouw middenrif naar beneden en pers je de lucht uit jouw buik.

Als je hiermee nog moeite hebt, is het ok om gewoon diep te ademen. Je te erg concentreren op de ademhalingstechniek, zal jouw meditatie niet eenvoudig maken.

Gedachten zullen als een trein op je afkomen. Zeker als je al veel piekert in moeilijkere tijden. Laat ze gewoon komen en gaan. Als je ze probeert weg te houden, dan verhoog je net de focus op die gedachten. Na verloop van tijd gaan de gedachten minderen en verdwijnen.

Hoe voelt mediteren aan?

Je kan een diep gevoelen van rust ervaren. Tijdens de meditatie. Meestal ook na de meditatie.
Soms kan je ook ineens veel energie krijgen om er weer tegen aan te gaan.

Je zal jouw lichaam als een (warm) geheel gaan ervaren. Aanvankelijk kunnen bepaalde lichaamsdelen pijn doen door de houding, maar nadien verdwijnt die en voel je je soms alsof je zweeft.

Soms blijven gedachten weg en voel je/zie je niets. Andere momenten zie je jezelf in jouw leven – zelfs van toen je klein was en herken je zelfs jouw innerlijk kind. Inzichten over jezelf, over bepaalde situaties, over het leven kunnen je plotseling te binnen schieten.

Ikzelf ervaar soms ook lichte druk op mijn hoofd (op de kruinchakra die jouw lichaam in verbinding stelt met het universum en waarlangs kosmische energie het lichaam wordt binnengeleid) en soms op mijn voorhoofd (het derde oog chakra dat staat voor intuïtie en inzicht).

De inzichten die ik kreeg tijdens meditaties in India en recent ook in mijn favoriete meditatieplekjes, hebben me enorm geholpen in mijn persoonlijke groei. Er werd me veel duidelijk over vroegere situaties, beslissingen, emoties, enzoverder. Inzichten die me helpen te begrijpen, zijn essentieel om verdere stappen te kunnen zetten in veranderingsprocessen.

Ik hoop van harte dat je deze informatie duidelijk en interessant vond. Als je vragen hebt over het wat, waarom en hoe van mediteren, dan kan je mij altijd contacteren.

2 thoughts on “Mediteren kan je leren

  1. Mooie aanzet voor diegenen die nog geen meditatie of yoga gevolgd hebben …… of om het terug te hervatten (zoals ik nu 😉) Zeker een hele goede manier om terug bij jezelf te komen. Martine 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: